Saturday, 23 May 2015

MASYARAKAT ROHINGYA, ISU KEMANUSIAAN SEJAGAT

Assalamualaikum WBT..

Terlebih dahulu maaf jika post ini mengganggu sensitiviti mana2 pihak. Isu Rohingya bukanlah isu yang baharu. Bermacam2 reaksi yang diberikan oleh rakyat kita. Ada yang bersetuju dan ada juga yang tidak bersetuju jika kita menolong dan membawa mereka ke negara ini, maklumlah kat Malaysia ni pun sudah penuh dengan warga asing.




Bermacam-macam pandangan disuarakan, antaranya ramai yang tidak bersetuju kerajaan menambah lagi bilangan warga asing di Malaysia. Tidak kurang juga ada yang berkata dengan bertambahnya warga asing di Malaysia maka bertambahlah pengundi hantu pada PRU yang akan datang. Ngeh3.. Ada juga yang tidak bersetuju kerana bimbang peningkatan kadar jenayah yang melibatkan warga asing dan juga bimbang sikap pengotor dan penyakit yang di bawa mereka. Namun selepas tersebarnya perkhabaran bantuan daripada Armada Laut Turki, ramai juga yang mengutuk ketidak-sudian negara membantu golongan ini.





Terdapat juga komen2 warga 'negara seberang' yang mengatakan Malaysia tidak punya 'hati nurani' (lol =.=) kerana tidak memberi bantuan kepada mereka-mereka ini. Malaysia tidak memberi bantuan? Okey, di Malaysia diangarkan terdapat 20, 000 kanak2 pelarian yang berdaftar dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR), ini yang berdaftar, yang tak berdaftar tak tahulah ramai mana. Dan sejak beberapa tahun dahulu lagi Malaysia sudah perihatin dengan nasib golongan ini. Salah satu contohnya, di bawah Projek Rohingya, Rohingya Education Centre (REC) yang ke-2 telah dibuka di Batu Belah, Klang, Selangor yang telah dirasmikan oleh YBHG. Dato' Dr. Siddiq Fadzil, Presiden Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) pada 25 Disember 2015.

Bagi aku mungkin NGO2 mahupun badan2 yang telah banyak menolong golongan ini tidak terlalu mendedahkan aktiviti mereka atas dasar perkara baik tidak perlulah ditunjuk-tunjuk, biarkan sahaja hal itu menjadi urusan mereka dengan Tuhan. Justeru itu pertolongan itu setakat yang termampu. Dan sebenarnya kawasan KL ni pun ramai je gelandangan, kanak2 Rohingya yang meminta sedekah ditepi-tepi jalan, hulurlah seringgit dua paling tak pun daripada cakap lebih apa pun tak buat. Kalau tak dapat nak tolong lebih2 pun, tolong doakan yang baik2 pun sudah memadai, tak perlu nak mengutuk sesiapa mahupun negara sendiri..

Akhir kata untuk renungan bersama:

QS Ar-ra'd ayat 11

لَهُ مُعَقِّبَاتٌ مِّن بَيْنِ يَدَيْهِ وَمِنْ خَلْفِهِ يَحْفَظُونَهُ مِنْ أَمْرِ اللّهِ إِنَّ اللّهَ لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ وَإِذَا أَرَادَ اللّهُ بِقَوْمٍ سُوءاً فَلاَ مَرَدَّ لَهُ وَمَا لَهُم مِّن دُونِهِ مِن وَالٍ
١١--
"baginya (setiap manusia) ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya secara bergiliran di depan dan di belakangnya. Mereka menjaganya atas perintah Allah. sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap suatu kaum, maka tidak ada yang dapat menolaknya. Sekali-kali tidak ada pelindung bagi mereka selain Dia."

Sunday, 17 May 2015

Saturday, 16 May 2015

REVIEW: SAAT BULAN JATUH KE RIBA

Assalamualaikum WBT..


Tajuk: Saat Bulan Jatuh Ke Riba
Penulis: Naurah Iman
Terbitan: Jemari Seni Sdn Bhd (2015)

|SINOPSIS|

Jangan ditanya erti rindu jika tidak pernah tahu rasa kehilangan.
Jangan ditanya ertinya sayang jika tidak pernah merasa.

Setelah luahan hatinya dipersendakan oleh Ian, Hanna kini membawa diri.
Kini, selepas dua tahun, Hanna dan Ian bertemu kembali.

"Kau hutang baju dengan aku, tahu tak!" ujar Hanna
"Hutang baju? Bila masa aku janji...."
"Ewah-ewah, buat-buat lupa ya. Dahlah muntah dekat orang. Masam pula tu!" Marah Hanna.

Perubahan sikap dan penampilan Hanna kini telah mencuit hati Ian. Tetapi dalam masa yang sama, Jay pula mula menunjukkan minat pada Hanna....

"Dia tu solo lagi ke?"
"Hah?"
"Hanna, kawan kau tu. Dia dah berpunya ke belum?"
"Setahu aku tak ada. Kenapa? Berminat ke?"
"Ya, dan aku nak kenal dia lebih rapat lagi!"

Adakah Ian masih juga teragak-agak apabila melihat sikap Jay yang tegar ingin menambat hati Hanna? Dan Hanna pula. dapatkah dia mencari cinta abadi yang dirinduinya?

.
.
.
.
.


Bagi Hanna, Ian tu lelaki cantik. Bukan handsome ya. Cantik. Haha.. Dan Hanna terpikat kerana kecantikkan Ian. Bila sebut lelaki cantik ni apa yang terlintas difikiran aku adalah mamat2 KPop. Tapi Ian ni bukan mamat KPop, dia cuma lelaki Melayu yang mempuyai susur galur Irish. Amboi, excited explain pasal Ian! >,,<

Pertama kali Hanna bertemu Ian semasa mereka dalam program orientasi di universiti. Hanna sangat kagum dengan kecantikkan Ian. Dan bagi Ian Hanif pula, Hanna adalah orang pertama yang cakap dia cantik. Selepas kejadian itu, Ian menjadi teman rapat Hanna. Dan selepas tragedi yang meragut nyawa seluruh ahli keluarga Hanna, Ian lagi rasa dia bertanggungjawab menjaga Hanna. Namun bagi dia, Hanna hanyalah seperti seorang adik sedangkan Hanna sudah terlajak menyukai Ian. Saat dia meluahkan perasaannya dan mengajak Ian kahwin, permintaannya itu dipersendakan lantas Hanna pergi membawa diri. Mencari dirinya untuk menjadi wanita yang lebih baik.

2 tahun Hanna menghilangkan diri tanpa khabar berita membuatkan Ian tidak keruan. Dia fikir Hanna marahkan dia. Dan satu hari tanpa disangka2 mereka bertemu kembali dengan tidak sengaja yang mana Ian telah pengsan dan termuntah pada baju Hanna. Saat pertemuan kembali itu membuatkan hari2 Ian kembali ceria. Namun, Hanna bukanlah lagi Hanna yang dahulu. Banyak yang telah berubah pada Hanna. Walaupun sedar dia menyukai dan menyintai Hanna tapi disebabkan fobianya yang satu tu dia takut untuk meluahkan rasanya sehingga Hanna bertindak menerima lamaran Jay atau nama Islamnya Eusuf. 

Fobia apakah yang dialami oleh Ian? Dapatkah Ian kembali memenangi hati Hanna disaat Hanna sudah betul2 kecewa dengannya, dan siapakah yang Hanna pilih. Yang itu kenalah baca sendiri.. Hehe.. 

Sebenarnya time baca novel ni, aku rasa geram je dengan Ian Hanif ni. Lambat macam kura-kura! Alamak.. Ter-'emo' pulak. Haha.. Dan I loike dia punya front cover. Comel! ;))

Friday, 15 May 2015

Hilangkan Jerawat Dalam Masa Sehari

Assalamualaikum w.b.t..

Hai semua.. Salam Jumaat. Apa khabar? Sihat? Selalu bila aku check keyword blog ramai yang cari review pasal produk penjagaan kulit dan masalah acne/jerawat. Haaa.. kali ni aku nak kongsi lagi satu cara yang senang untuk menyingkirkan jerawat dalam masa yang singkat. Pedia tu? Sehari? Boleh ke?

Ini diaaa.. Acne patch. Apa ke bendanya acne patch ni??

Sebelum ni aku pernah try satu jenama acne patch (lupa jenama apa) tapi tak begitu memuaskan. But for this one, miacare memang best! Cara nak guna dia sangat senang.
1) Mula-mula bersih muka dan keringkan. Pastikan permukaan kulit tu bersih, dah tak ada sisa2 make up dan sebagainya.

2) Koyakkan satu acne patch. Kalau pakai waktu malam, guna yang untuk penggunaan malam, dan siang guna utk penggunaan siang. Kalau guna untuk malam waktu siang tak apa ke? Better ikut arahan pada label sebab tak pasti ingredient/bahan aktif yang digunakan for night and day tu sama atau tak. Biasanya for night use, bahan aktif yang digunakan tak boleh terdedah kepada cahaya matahari, even physically tengok patches dia tu sama je. Tak ada beza. So, the best is ikut je arahan pada label.

3) Lepas dah tampal pada acne tu, tekan selama beberapa saat. Then, siap! Senang kan?

Yang bestnya acne patch ni ia akan membantu menyerap puss atau isi jerawat dalam masa 8 jam sahaja. Let say, korang pakai waktu malam, pagi esok sebelum mandi tanggalkan dan boleh tengok isi jerawat tu dah melekat pada patch tu. Then yang selebihnya tu boleh dipicit keluar dengan senang.  Lagi satu acne patch ni boleh menolong menutup jerawat pada waktu siang which is lepas dah tampal acne patch tu, boleh make up macam biasa. Memang tak nampak obvious sangat pun.

Miacare acne patch ni melekat pada kulit dengan kuat dan tak mudah tertanggal. Dan sebenarnya untuk miacare acne patch ni terdapat beberapa option iaitu, set untuk penggunaan malam sahaja (18 patches), set untuk penggunaan siang sahaja (18 patches) dan set penggunaan malam dan siang (9 patches for night & 9 patches for day use).

Kat mana nak dapat? Boleh dicari di Watson ataupun Guardian. Dan harganya hari tu aku beli kat Watson dalam RM14 ++ (GST inc).

Selamat mencuba!