Wednesday, 31 December 2014

Review 2014

Assalamualaikum w.b.t..

Hari terakhir 2014 sebelum kita masuk ke tahun baru 2015. 2014 terasa sangat pendek dan cepat berlalu. Betul! Jadi untuk entri kali ini aku nak abadikan sedikit pengalaman dilalui sepanjang 2014. Checkitout!

Januari 2014- Masa ni masih kalut nak decide nak buat intern kat mana. Masa ni pun masih kalut touch up FYP untuk final presentation dan hantar full report. Apa yang aku ingat aku buat semua tu cuma mengambil masa 3 minggu. Memang nak kena tunggu 'adrenaline rush' dulu baru semua boleh setel. Sebab tu sampai sekarang masih berfikir-fikir lagi, bila nak sambung belajar lagi ni, sebab aku ni jenis rajin yang bermusim. >,<
Setel!
Februari 2014- Start intern di NIOSH Bangi. Kat sini banyak benda yang aku belajar (walaupun sebenarnya tak de la banyak sangat), tapi yang paling best banyak kali dapat jalan-jalan. Semasa intern ni juga aku dapat pergi tempat dimana kalau untuk saja2 aku rasa memang takkan pergi contohnya banyak masuk ke kawasan Felda dan kilang sawit. Minggu kedua intern dah dapat ikut dorang pergi buat 'medical surveillance' di Lafarge Pantai Remis dan Simpang Pulai, Perak. Ini adalah pengalaman pertama tengok macam mana 'medical surveillance' di jalankan. Untuk entri pasal intern adalah sikit2 aku update lepas tu macam bosan je. Hmm..
Spirometry. Hembus bang jangan tak hembus!
Mac 2014- Aku tak ingat sangat apakah perkara penting yang berlaku pada bulan Mac tahun ni, kecuali satu; 17 Mac iaitu hari lahir aku. Hehe.. Oh! dan juga peristiwa yang menggemparkan Malaysia dan juga dunia iaitu kehilangan pesawat MAS MH370 yang sampai sekarang tak jumpa. v.v #prayforMH370
Felda Residence Sungai Klah, Sungkai, Perak
Felda Residence Sungai Klah, Sungkai Perak
April 2014- Masa ni aku harap cepat2 lah bulan 5 sebab dah tak sabar nak habiskan intern dan balik rumah, dah satu sem tak balik. Ini adalah tempoh yang paling lama aku tak balik (setakat ni la). Masa ni aku fikir, tak bestnya kerja mungkin sebab masa tu tak de gaji. Tengok.. betapa tak ikhlasnya kan.

Mei 2014- Yeay... Akhirnya 'unofficially graduate'. Rongga pernafasan terasa lancar, udara kebebasan mula dapat dirasai. Badanpun terasa ringan, terawang-awang. Kemudian call mak, "mak, meh sini ambik kita kat sini. Barang banyak tak larat nak angkut sorang." Ketahuilah anda, disaat tiada orang lain disisi anda, ibu akan sentiasa ada untuk anda. 
Lepak ngan member sambil pekena ais krim susu kambing. Abang macho (la sangat) kat tengah tu belanja. Haha.. :p Taman Tamadun Islam, Terengganu
Jun 2014- Anak sepupu yang sebaya aku khawin. Siap pesan, "weh nanti aku khawin, mu kena balik." Adakah jika aku boikot majlis dia dulu, majlis aku juga akan diboikot nanti (yang entah bila)? Jadi balik tu aku tolong orang buat persiapan khawin. Nasib baik orang kampung aku tak ada (kot) yang 'kepochi' yang suka tanya "yang ni bila lagi?", sebaliknya pulak adalah, seperti sepupu aku, "kerja dulu, tak payah nak khawin awal2 sangat." Haha. Ok. :3 Lepas majlis belah perempuan kat Terengganu, kita pi Kedah bagi majlis bertandang belah lelaki.
Sama cantik sama padan. Nak duk tengah boleh? Eh.
Julai 2014- Tahun kedua aku berpuasa penuh kat rumah. Heaven ok. Tahun sebelumnya kebetulan cuti sem panjang. Dan tahun ni pun berpeluang lagi puasa penuh kat rumah, dan aku rasa ini adalah Ramadhan yang terakhir aku berpuasa penuh dirumah, yang mana mungkin lepas ni peluang seperti ni dah tak ada. ...........................................
Taman di dalam Muzium Negeri Terengganu. Bulan puasa pi lawat muzium, lelahlah jawabnye.
Sekali lagi negara digemparkan dengan peristiwa pesawat MAS MH17 di tembak jatuh di sempadan Ukraine-Russia. Memula tahu kawan aku wassap, tapi malam tu dah tidur. Then, bagun sahur esoknya adik aku cakap Kapal Terbang Malaysia terhempas. Buka TV, Ya Allah.. rupanya betul. Menggeletar rasa badan, lepas sahur sampai ke pagi aku tak tidur. 

Ogos 2014- Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir dan Batin. Pun raya sebulan dirumah. Anak2 buah mintak duit raya dan pandang aku dengan muka seposen. Kalau nak seposen tu adalah, tapi budak2 sekarang mana pandang duit seposen. Kita masa kecik dulu duit raya pun dapat dua posen, lima posen je, dapat seringgit pun rasa macam dapat sepuluh ringgit. Lepas raya timbul kesedaran aku harus cari kerja, sampai bila nak tanam anggur yang tak de pokok apatah lagi buah, kan? Terima kasih kepada anak2 buah kerana menyedarkan aku betapa sengkeknya aku sampai nak hulur duit raya kat dorangpun tak lepas. Maka itu, mulalah aku apply mana-mana jawatan kosong dalam Jobstreet.
Hari Raya Aidilfitri 2014. Posing dipagi raya. Abang dan adik.
September 2014- Hantar adik aku sambung belajar ke UIAM Gombak. Kemudian sehari lepas hantar adik terpaksa turun ke KL lagi sekali untuk menghadiri temuduga (tetiba dapat call). Rezeki pertengahan September bila dapat call daripada KPJ Ampang Puteri aku terpilih mengisi jawatan kosong yang ditawarkan. Gembira? Mesti. Sedih? pun ada juga. Takut, risau semua ada. Sampai baru minggu pertama kerja aku rasa macam nak berhenti dan sambung tanam anggur kat rumah. Heh. Homesick habes!

Majlis Konvokesyen. Ini aku tak pernah update. Bukan tak nak update. Tapi tak ambil gambar sangat. Jubah konvo tu merimaskan. Tak heranlah kawan sepupu aku cakap, "Wa, aku tengok kau dah macam lebah." Seriously.... Jubah tu besar gedabak. T.T Worse ok aku punya jubah konvo sebab masa pegi ambil jubah tu saiz tu je yang paling kecil yang tinggal.
Majlis Konvokesyen
Oktober 2014- Sebulan melalui kehidupan sebagai orang yang bekerjaya (la sangat). Best? tiada kata2 yang dapat digambarkan. Yang pasti setiap hujung bulan memang best, sebab gaji masuk.

November 2014- Dapat panggilan temuduga PKP daripada SPA, tapi malangnya..."Dukacita dimaklumkan anda gagal dalam urusan ini." Tak pelah, tak ada rezeki disitu.

Disember 2014- Banjir. Alhamdulillah kampung aku tak le banjir tapi banjir tahun ni memang dasyat kan. #prayformangsabanjir

Jangan lupa klik ye..
Selamat tinggal 2014.. Thanks for all the lesson, experience and everything. :) Esok cutikan? Selamat bercuti, berehat dan selamat tahun baru 2015.

Friday, 26 December 2014

Banjir Menutup Tirai 2014

Assalamualaikum w.b.t..

Ujian banjir besar di negeri Pantai Timur menutup tirai 2014. Ujian yang dikirimkan oleh Allah SWT untuk menguji keteguhan iman hambaNya dan juga peringatan kepada mereka yang lain. Gambar ni semua dikirimkan ke whatsapp aku. Kepada pemilik gambar mohon share ye. Menurut kawan aku gambar ni diperoleh daripada mak kawan kakaknya yang mana aku yakin gambir ni diambil sebelum semuanya tenggelam. Dia hantar kat aku dengan 'caption', "..... tengok sekolah kau dulu, dah nak tenggelam.."

MRSM Kuala Krai

MRSM Kuala Krai

MRSM Kuala Krai

MRSM Kuala Krai

Aku rasa ni pun bandar Kuala Krai

Pasar Besar Kuala Krai- Tempat lepak suatu ketika dahulu

Rasanya yang ni SMK Manik Urai, Kuala Krai

Sungai Terengganu- Water Front Kuala Berang. Gambar yang dikirimkan oleh sepupu aku.

Gambar terkini semalam jalan berhadapan SK Tengku Ampuan Intan, Kuala Berang. Air dah beransur surut.

SK Tengku Ampuan Intan Kuala Berang, Trg

Jambatan di Kelantan

Alhamdulillah kawasan rumah aku tidaklah banjir, cuma kawasan2 berhampiran contohnya jalan Kuala Berang-Kuala Terengganu banyak yang dinaiki air, mereka yang berulang-alik ke tempat kerja terpaksa menggunakan jalan yang jauh. Di Terngganu kawasan yang teruk terjejas adalah Kemaman dan seperti yang kita sedia maklum kawasan yang paling teruk terjejas banjir tahun ini adalah Kelantan. Semalam sempat whatsapp kawan aku yang tinggal di kawasan Pengkalan Chepa. Katanya kampung dia pun dah banjir, hampir seluruh Kota Bharu terjejas dan sekarang merekapun perlu berjaga-jaga, air naik dengan laju. Sistem semua dah 'corrupted', bekalan elektrik semua dah terputus.

Hati terasa sebak seketika ketika membaca luahan mereka yang terperangkap dalam banjir yang mana akses bantuan ke kawasan tersebut sukar untuk ditembusi sekarang ekoran angin kencang dan terputusnya jalan darat. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Apa2 pun kita doakan semoga keadaan ini beransur pulih dan bantuan yang sewajarnya dapat dihulurkan dengan segera.

Dengan terjadinya banjir seumpama ini, mungkin pihak yang berwajib perlu membuka mata untuk merangka plan banjir yang lebih efektif supaya jika keadaan yang sama berulang mangsa2 banjir tidaklah hilang punca untuk meneruskan survival hidup.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…" (Al-Baqarah: 286)

Semoga kita dibawah perlindunganNya sentiasa.. Amiinn...v.v
#prayforpantaitimur
#prayforMalaysia

notakaki: Gambar2 diatas bukanlah hak milik penulis.

Monday, 22 December 2014

Selamat Tinggal Abby Sayang

Assalamualaikum w.b.t..

Abby, nama secomel tuannya. Abby dilahirkan pada 1 April 2014. Disaat kelahirannya aku tiada dirumah sebab masa tu aku masih menjalani latihan industri semester terakhir pengajian. Mak aku cakap Abby comel, kecil dan mulutnya merah tapi sayang Abby tiada suara. Abby tidak berbunyi seperti kucing2 biasa. Disebabkan keistimewaannya keluarga aku semua sangat sayangkan Abby. Nama Abby juga diambil sempena nama watak Abby dalam drama Filipina Be Careful With My Heart. Disebabkan Abby ni tak berbunyi kakak aku dengan spontan menamakannya Abby.

Abby sewaktu kecil.

Keletah Abby yang sentiasa comel.
Kali terakhir jumpa Abby bulan lepas, masa tu Abby masih sihat. Tak sangka pula umur Abby tak panjang. Kalau ngan kucing-kucing lain ayah aku selalu gak marah-marah kalau dorang degil, tapi dengan Abby ni ayah aku siap bawa naik motor ajak pegi kedai. Haha.. Mak pun selalu peluk-peluk Abby.

Abby bersama Junior, si ibu

Tanggal 9 Disember yang lepas, Abby dah pegi buat selama-lamanya selepas hampir seminggu kemurungan dan tak makan. :( Diakhir hayatnya Abby sangat kurus dan... menyedihkan. Tasha dan adik-adiknya pun semua tak boleh survive. Pagi tadi Tasha pun mengikut jejak Abby dan adik-adiknya. Sekarang ni tinggallah Junior, si ibu dan Abit, si anak angkat.

Biasanya kematian kucing-kucing yang lain tak begitu meninggalkan kesan pada aku, tapi dengan Abby ni lain sikit. Satu benda yang aku belajar daripada Abby, jika kita betul-betul menyayangi, perasaan sayang itu akan datang tanpa paksaan dan bila ianya sudah tiada kita betul-betul akan rasa kehilangan.

Selamat tinggal Abby sayang :'(

Monday, 8 December 2014

Kecuaian

Assalamualaikum w.b.t..

Alkisahnya semalam, bosan duduk kat rumah tengah hari tu keluar untuk bersantap, lepas tu "ter"naik bas sampai ke stesen LRT. Da masuk dalam LRT tu minda ligat berfikir kemanakah arah tujuan? Nak pergi Berjaya Times Square, yes! sangat dekat tapi tak sanggup nak berasak naik monorel dengan crowd hujung2 minggu camni. Then aku rasa macam nak pegi lepak MPH Midvalley, tapi itu lebih mendera jiwa, buatnya banyak buku yang berkenan dihati, bajet dah takde ni.. Nak pegi Big Bad Wolf macam jauh sangat pulak, lagipun hari dah nak petang. Aku pandang langit, mendung. Tak payah tengok ramalan kaji cuacapun dah boleh agak petang mesti hujan. Lastly sampai Masjid Jamek, aku turun. Moh ler kita pusing satu dua round, hanya untuk membunuh kebosanan yang bersarang dihati. Kemudian aku masuk dalam satu kedai kat situ. Of course lah on sale. Buat2 la belek2 barang2 yang ada kat situ, dalam hati ada juga rasa nak beli, Tapi nafsu on sale perempuan ini tetap dapat dikawal. Heh! Terasa diri hebat sekejap. Tengah2 belek baju kat situ tiba2 akak kat tepi aku ni bersuara dengan muka panik, "hah!!purse saya.. alamak..." sambil tangannya ligat menggali lambakan kain2 dihadapannya. Dia pandang aku.. "tolong cari purse saya.. saya kepit tapi dah tak ada.." Akupun tumpang panik sekaki sambil meraba2 purse sendiri didalam beg. Huh! nasib baik ada. Aku pun tolonglah akak tu mecari dompetnya kot2 lah kan terselit2 dibawah kain2 on sale tersebut. Akak tupun hampir menangis, sambil berkata "macam mana saya nak balik?" Satu je aku berdoa masa tu, harap2 purse akak tu tak dicuri. Dalam kekalutan tu akak tu pun pergi jumpa pembantu kedai kat situ. Kurang 5 minit pembantu kedai tu panggil akak tu cakap dompet tu ada, dorang jumpa terjatuh. Alhamdulillah sebab dijumpai oleh orang yang jujur. Cuba kalau dijumpai oleh orang yang tangan panjang, memang kirim salam je lah nak dapat balik. Lepas tu akak tu pandang aku, "Saya rasa dompet saya tak jatuhlah. Betul.. saya selit kat ketiak saya." -,,-

Gambar- Ihsan google

Wahai puan2 sekalian.. ya.. kita suka shopping, tapi beringatlah untuk menjaga barang masing2.. Barang2 berharga seperti purse, handphone, etc pastikan letak dalam handbag janganlah pegang kat tangan sebab kita ni sering lupa. Duk leka2 shopping sedar2 purse yang dikepit bawah ketiak dah tak ada. Maklumlah perempuan bila shopping tak ingat dunia, anak pun boleh tertinggal. Lagi satu antara contoh kecuaian sendiri adalah masuk toilet purse letak kat tepi sinki lepas tu lupa nak ambil, masuk lagi sekali purse tu dah tak ada. Satu benda kita kena tanam dalam kepala otak, tempat awam,ramai orang dan kita tak tahu siapa yang keluar masuk, lalu lalang, anda rasa tempat tu selamat ke tak? Even dekat mana2 pun dah nama pun TEMPAT AWAM ataupun orang jawa panggil PUBLIC AREAS korang rasa selamat ke untuk mempercayai bahawa orang yang lalu lalang kat situ semuanya baik2? Dan satu lagi bila ianya disebabkan oleh kecuaian kita sendiri, don't put the blame on others. Bagi yang boleh terima kecuaian sendiri ok lah, tapi bagi yang suka duk salah2 kan orang ini masalah. Ini dunia, bukan syurga. Dunia dicipta tidak hanya untuk orang yang baik2, orang jahat pun tidak kurang ramainya atas muka bumi ni. 

Sunday, 7 December 2014

Review: RAUDHAH

Assalamualaikum w.b.t..



Tajuk: Raudhah
Penulis: Ramlee Awang Murshid
Terbitan: Alaf 21 (2014)


SINOPSIS:

JOKER dan WHITE- gandingan dua penjenayah kejam yang saling tidak mengenali. Joker adalah contract killer dan White pula pemegang kontraknya. Kod rahsia mereka - 'Mawar Putih'. Sasaran pembunuhan adalah golongan penjenayah kolar putih. Hubungan mereka retak setelah Joker mengalami serangan jantung secara tiba-tiba. Jantungnya berhenti berdenyut selama tiga minit. Logik akal, Joker sudah mati.!

FARIS dan HAMBALI- dua sahabat yang terpisah dan berbeza cara hidup. Faris bergelumang dosa. Hambali pula hamba yang taat. Setelah membilang tahun, mereka bertemu semula di Masjid Negara. Faris menyatakan hasrat hendak berubah dan Hambali tekad mahu membantu sahabatnya itu 'taubat nasuha'.

CINTA- muncul secara misteri. Junaidatul Al-Fatiah merupakan tunangan Hambali. Dalam diam, Faris turut mencintai gadis itu. Kedua-dua lelaki ini menggelarnya 'Raudhah.' Seorang gadis dicintai dua lelaki, pasti salah seorang harus mengorbankan perasaan dan keegoan. Tapi siapa?

RAUDHAH- banyak teka-teki yang sukar disimpulkan. Hanya iman dan taqwa mampu melihat di sebalik tabir waktu. Persoalan muncul dalam bentuk yang sangat menyakitkan: keterbalikkan cinta, keliru antara bayang dan jasad serta kitaran waktu yang mencetuskan huru-hara.

....................................................

Prolog cerita dimulakan dengan taubat seorang lelaki yang telah dituduh melakukan pembunuhan di Madinah dan sedang menunggu untuk dijalankan hukuman pancung di dalam sebuah penjara di Jeddah, Arab Saudi. Lelaki tersebut digambarkan sudah benar2 bertaubat dan insaf atas segala dosa yang pernah dilakukan. Kemudian bermulalah episod cerita Joker seorang contact killer yang telah membunuh ramai ahli2 korporat dan ahli perniagaan yang terlibat dengan jenayah kolar putih. Penglibatan Joker (Faris) sebagai contract killer bermula apabila mengenali Joni, iaitu mentornya selepas dia lari dari kampung kerana tidak tahan didera oleh pak ciknya. Kedua ibu bapa Faris telah meninggal dunia akibat kemalangan sewaktu dia berumur 4 tahun dan terpaksa menumpang kasih keluarga bapa saudaranya yang tidak menyukainya.

Berikutan banyak kes pembunuhan yang telah dilakukan, pihak polis telah memburu Joker untuk dihadapkan kemuka pengadilan, namun usaha mereka hanyalah sia2 kerana Joker adalah seorang penjenayah yang licik. Disebabkan gagal menyelesaikan kes Joker, Detektif Azhar telah digantung kerja, dan tugas ini telah di ambil alih oleh Detektif Bisca. 

Sasaran yang terakhir dalam senarai wajib dibunuh  adalah  Brendan Cheung, seorang ahli perniagaan emas yang juga merupakan ahli kongsi gelap Shijue. Tetapi pada ketika itu nur hidayah telah mengetuk pintu hati Joker iaitu Faris untuk bertaubat selepas beberapa kali jantungnya dirasakan seperti bermasalah. Setiap kali selepas melakukan pembunuhan jantungnya pasti panas dan berasa sakit sehingga pernah pitam dan terpaksa dirujuk ke Institut Jantung Negara (IJN). 

Setelah bertemu semula dengan sahabat lamanya iaitu Hambali, seorang ahli perniagaan makanan sejuk beku, Faris telah meminta pertolongan sahabatnya itu untuk membantunya bertaubat kerana dia merasakan hidupnya sangat kosong dan sunyi. Sewaktu zaman persekolah Hambali sering dibuli oleh gengster2 sekolah dan Faris telah menyelamatkannya. Faris mempunyai sikap pelik, suka menyendiri dan pendiam sehingga menyebabkan dia tidak mempunyai kawan kecuali Hambali. Setelah Faris lari ke Kuala Lumpur hubungan mereka terputus hinggalah bertemu semula di Masjid Negara. Pada mulanya Hambali tidak menaruh prasangka buruk terhadap Faris dan menggangap Faris sudah berjaya setelah melihat kemewahan yang dimiliki oleh Faris.

Perkenalan dengan Junaidatul Al-Fatiah bermula apabila Faris telah ke Kuala Terengganu untuk menemui Hambali setelah menerima ugutan daripada White. Faris beranggapan bahawa Hambali sangat bertuah kerana mempunyai hidup yang bahagia, keluarga yang menyanyanginya, tunangan yang cantik dan dibesarkan dengan didikan agama yang kuat. Faris berhasrat untuk tidak lagi terlibat dengan dosa2 membunuh dan telah menolak permintaan White. Namun disebabkan keenganan Faris sebagai Joker untuk membunuh sasaran terakhirnya iaitu Brendan Cheung, White telah mengugut untuk membunuh Hambali setelah mengatahui Faris sentiasa berhubung dengan Hambali. Bagaimanakah nasib Hambali?

Permulaan peleraian cerita, Faris telah ke Tanah Suci Mekah untuk menunaikan umrah, namun kejadian yang tidak disangka-sangka telah berlaku. Faris telah difitnah oleh seorang perempuan Arab atas tuduhan membunuh suaminya di Madinah yang akhirnya menyebabkan dia ditangkap dan dimasukkan kedalam penjara di Jeddah. Didalam penjara tersebut Faris telah belajar membaca kitab suci Al-Quran dan benar2 bertaubat supaya matinya kelak sebagai seorang hamba yang bertaubat. 

Permulaan cerita sampai ke klimaks aku sangat teruja untuk mengetahui siapakah sebenarnya White.Namun pengakhiran ceritanya agak mengecewakan kerana  segala yang berlaku itu rupanya hanyalah pengaruh minda di bawah sedar. Dah tu siapakah Faris yang sebenarnya? Apa yang terjadi kepada Joker? Masihkah ada peluang ada ruang untuk Faris bertaubat? Siapakah jodoh Faris? dan siapakah White yang sebenarnya? :p

Walaupun tema yang digunakan masih sama dengan novel2 sebelumnya, hukuman gantung sampai mati bagi kesalahan membunuh (Mandatori, Fiksyen 302, Mikhail), alam koma (Bagaikan Puteri, 9 Nyawa, Magis) tapi mesej yang ingin disampaikan sangat jelas iaitu pintu taubat sentiasa terbuka bagi setiap pendosa, kerana Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Maka bertaubatlah dengan sebenar2 taubat (taubat nasuha) untuk mendapat pengampunan daripadaNya.


Saturday, 29 November 2014

Soalan Temuduga Pegawai Kesihatan Persekitaran U41

Assalamualaikum w.b.t..
12 November lepas aku telah dipanggil untuk menghadiri temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) bagi jawatan Pegawai Kesihatan Persekitaran U41, ini adalah temuduga ketiga aku tahun ni. First temuduga lepas habis belajar hari tu, aku apply untuk buat kursus bawah Terengganu Skill Development Centre (TESDEC), kekononnya nak duduk dekat rumah tapi seminggu lepas interview TESDEC tu, tengah2 cari tempat untuk posting, dapat panggilan temuduga dari Ampang Puteri Specialist Hospital (alhamdulillah ada rezeki kat sini dan terus tak jadi nak join kursus TESDEC :p) dan ini adalah interview ke-3. Walaupun mengetahui agak susah untuk jawatan ini kerana persaingan sengit, tapi aku hadir dengan niat untuk mendapat pengalaman dan membiasakan diri dengan sesi temuduga. Selain aku, ada lagi beberapa rakan2 sekelas yang lain turut dapat panggilan temuduga bagi jawatan tersebut. Ada juga antara mereka ditemuduga oleh panel yang agak "menakutkan". Cuak juga bila dengar. Tapi alhamdulillah panel2 yang menemuduga aku semua ok2, dan tiada soalan yang ditanya diluar bidang.

Tak banyak sangat soalan yang ditanya, mungkin sebab aku calon terakhir atau dorang tahu aku pun kalau boleh nak habis cepat2 (hahaha) ataupun dorang pun tak sabar nak rehat, maklumlah waktu tu dah waktu lunch. Antara soalan yang ditanya:
1)Skop tugas PKP
2)Kualiti Air Minum (Water Drinking Quality), bagaimana proses air tersebut mendapat kelulusan, siapa yang bertanggungjawab untuk memeriksa tahap kualiti air tersebut, bagaimana air tersebut diproses bermula dari sumber/punca air sehinggalah dibotolkan.
3)Siapakah yang bertanggungjawab terhadap kualiti air diperingkat daerah.
4)Penyakit berjangkit dan penyakit bawaan vektor (demam denggi dan malaria).

Berkenaan dengan soalan, lain panel, lain la soalannya. Yang penting memang kena well prepared dengan sebarang soalan yang bakal ditanya terutamanya skop kerja yang berkaitan dan tentang organisasi kerajaan dan badan yang berkaitan, dan jangan lupa juga untuk bawa semua dokumen2 yang dikehendaki.

Sekian.


Thursday, 27 November 2014

Self Note

Assalamualaikum w.b.t..



Keep alive.
Keep fresh.
Keep smile.
Keep strong.
Keep independent.

Think you're wonderful.
Think you're amazing.
Think you can cope with everything.

Forget all the sadness.
Forget the unnecessary one.
Forgive the others wrong.
Keep shining for brighter future.

We will determine our own happiness, not others.
Don't make the sadness caused by them to make us down.
Moving forward and don't turn back.
Move on and have faith.



Friday, 21 November 2014

Pengajaran

Assalamualaikum w.b.t..

Susah betul nak update blog ni sekarang, so jadilah kita macam cipsmore. Sekarang dah hampir hujung bulan November, musim hujan lebih2 lagi kawasan belah pantai timur. Apa-apa pun dengan cuaca sekarang ni memang sangat penting untuk menjaga kesihatan. Orang2 kat ofis aku pun dah ramai yang kena selesema, harap2 tak berjangkitlah kat den. Susah nak kerja kalau tak sihat.

Setahun yang lepas masa ni masih struggle menyiapkan FYP, sampai demam2. Dan tak sangka hujung tahun ni dah kerja, tahun depan mana tau mungkin dah kahwin kan. Kihkih.. Macam tulah kan hidup berubah. Kita tak tahu apa yang bakal terjadi, apa yang bakal kita dapat. Harap2 lepas ni akan ada rezeki yang lebih baik. Mula2 kerja dugaan jugalah terutamanya rumah sewa. Jauh dari tempat kerja dan juga orang2 dalam rumah tu. One thing yang aku susah nak terima adalah they're smoking. Yes, of course they're girls. Takkan aku duk ngan jantan pulakan. Aku memang alergik dengan asap rokok, dan aku tak suka. Rumah dengan ventilation yang tak berapa ok. Malam pertama aku kat situ nyamuk sangat banyak, kipas tak ada. Seriously tak boleh nak tidur, nyamuk menyanyi2 kat tepi telinga. Satu benda terlintas "Oh, matilah aku!" T.T Bangun pagi dah merah satu badan, nyamuk kekenyangan bergelimpangan atas lantai. Bila aku terpijak darah bertompok atas lantai. Lama2 boleh kena denggi juga ni. So, the next day lepas balik kerja semua jenis ubat nyamuk aku angkut.

Alhamduillah rumah sekarang lagi selesa walaupun agak mahal. Keselamatan lebih utama, duit boleh dicari. Pengajaran yang aku dapat, lain kali hati2, jangan mudah percaya sangat pada orang. Kadang2 orang memang sanggup menipu atau buat apa saja asalkan diri mereka terlepas daripada masalah hidup.


Saturday, 25 October 2014

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum w.b.t..


Permulaan tahun baru dalam kalendar Islam.
Salam Maal Hijrah 1436H. 
Semoga tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.
:)

Thursday, 28 August 2014

Air Terjun Sekayu

Assalamualaikum w.b.t..

Walaupun tak jauh sangat dari rumah sebenarnya dah lama sangat aku tak datang sini. Hehe.. Beberapa hari lepas sepupu aku ajak picnic. Apa lagi on je la. 







Cuma berendam kat kawasan bawah-bawah je, tak bolehla pegi atas-atas sangat, ada budak kecik. Gambar time makan pun tak sempat nak snap, sebab dah kebulur sangat masa tu, maklumlah tak makan apa lagi pagi tu.

Lagi sikit gambar yang sempat ambil..




3 gambar diatas ni sebenarnya untuk entri snapshot tapi tak apalah, kongsi je la kat sini yep. (^_^)Y








Wednesday, 27 August 2014

Cerita Malam Hujan #2

Assalamualaikum w.b.t..

Seminggu yang lepas kucing kat rumah aku melahirkan 3 ekor anak dicelah rak kasut kat luar rumah. Kemudian kitorang sediakan sebuah kotak dan letakkan kotak tu kat tepi rak tu. Petang-petang sekarang nikan selalu hujan, risau juga takut-takut nanti ntah kemana-mana dia bawa lari anak dia. Sebelum ni ibunya tu dah beranak sekali,tiga ekor juga tapi seekor je yang survive sampai besar sebab ibu kucing kat rumah aku ni tak pandai sangat jaga anak dia. Kalau dibiarkan je rasanya tak ada sekor pun anaknya yang akan hidup. Sepanjang seminggu ni elok je la dia jaga anak dia. Tapi bermula kelmarin dia dah mula nak alih-alih anak dia. Daripada dalam kotak tepi rak tu dia alih kat sebelah rumah tempat aku simpan basikal aku. Tempat tu kalau hujan memang tempias, then dah alang-alang dia nak duk situ kitorang pun alih balik kotak tu letak kat situ. Lagipun anak-anak dia tu kalau tidur tertonggeng-tonggeng. 

Gambar ni aku ambil masa ibu dia tak ada. Geram sangat tengok.
Malam semalam hujan lagi. Sebelum hujan lebat kakak aku pergi check sama ada tempat ibu dan anak-anak kucing ni kena tempias hujan ke tak. Bukan setakat hujan lebat angin pun kencang malam tu. Then paginya tu memang tak pergi check lah keadaan anak-anak kucing tu. Cuma pagi tu dalam pukul 8 lebih aku macam terdengar-dengar suara anak kucing. Aku fikir takkanlah ibu kucing tu bawak masuk anak dia kat dalam rumah sebab semua pintu memang tertutup. Aku pergi tengok dalam kotak tu rupanya tinggal 2 ekor je lagi anaknya. Aku fikir ni mesti ibu dia bawak lari lagi ni. Aku panggil la ibu dia tu, tapi tak de kat situ. Aku pergi belakang rumah aku panggil lagi sekali, tetiba dia muncul dari sebalik semak belakang rumah. Aku tanya dia kat mana sekor lagi anak kau?! Dia tak jawab. (Ah! Gila. Hahaha!). 

Kemudian aku pergi lagi sekali tengok kat tepi rumah. Depan sikit daripada kotak tu rupa-rupanya...

Joystick da mati dalam longkang.. :'(((
Aku rasa mungkin time hujan malam semalam dia nak alihkan anak dia lepas tu sebab hujan lebat dan angin kencang terjatuh lepas tu dia tinggal anak dia macam tu je. Time aku jumpa tu kesian kat dia, dah kekerasan dengan mulutnya ternganga. Kalau dalam gambar kat atas tu Joystick yang paling atas sekali. Yang tidur tertonggeng-tonggeng tu. :'(( Geram betul lah kat ibu dia tu. Rasa macam nak cincang-cincang je... eeeeiiiii!!! Tengok anak kucing mati dalam longkang macam ni pun da sedih, ntah macam mana ye orang yang sanggup buang anak dorang merata-rata tu. Can't imagine that. 




Saturday, 23 August 2014

Warisan

Assalamualaikum w.b.t..




Warisan.. Lagu ini adalah lagu patriotik yang paling aku suka, lebih-lebih lagi apabila ianya dinyanyikan oleh penyanyi asalnya Allahyarham Datuk Sudirman Hj Arshad. Nyanyiannya lebih bersemangat dan menusuk kalbu. Memetik kata-kata Allahyarham Sudirman, 
"kemerdekaan sejati ialah memerdekakan diri daripada belenggu kemalasan dan kemunduran."
Sebagai rakyat yang cintakan negara ayuhlah bersama-sama memerdekakan diri dan memelihara warisan yang ditinggalkan oleh nenek moyang kita dan ini semua juga adalah untuk diwarisi oleh anak cucu kita dan generasi akan datang.

Selain itu video ini didekasikan khas kepada mangsa-mangsa tragedi MH370 dan MH17. Memetik bait-bait lirik lagu ini 
"Aku bukanlah perwira gagah menghunus senjata.. Namun hati rela berjuang walau dengan cara sendiri demi cinta ini.." 
Demi tugas, demi tanggungjawab kepada negara tercinta, mereka telah berjuang hingga ke hembusan nafas terakhir. Alhamdulillah hampir separuh jenazah rakyat Malaysia sudah berjaya dibawa pulang, dan semoga segala urusan membawa balik jenazah mangsa yang masih berbaki dipermudahkan. Semoga mereka bersemadi dengan aman di tanah air sendiri. v.v


Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta.
Salam Kemerdekaan ke-57.


#Notakaki: Antara lagu asal dengan yang ini mana anda lagi suka?


Friday, 22 August 2014

22 Ogos 2014 - Hari Berkabung Malaysia

Assalamualaikum w.b.t..


Sumber: Berita Harian Online

Istiadat berkabung ini adalah bagi menzahirkan rasa sedih dan dukacita kita terhadap tragedi yang menimpa MH17 serta sebagai penghormatan kepada jenazah-jenazah mangsa yang dijadualkan bakal tiba esok pagi. Semoga segala urusan membawa pulang dan pengurusan jenazah-jenazah dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Al-Fatihah dan takziah buat semua ahli keluarga mangsa. Bagi mangsa-mangsa yang beragama Islam semoga roh mereka dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan orang-orang yang beriman. Daripada Allah kita datang dan kepada Allah juga kita kembali. v.v







Wednesday, 20 August 2014

Wednesday, 13 August 2014

Segmen Ceritera Merdekaku by Dunia Zumal

Assalamualaikum w.b.t..


klik banner untuk join
Bila bercakap pasal kemerdekaan, pasti ada kenangan-kenangan yang pernah kita lalui ketika menyambut bulan kemerdekaan, dari kecil sampai sekarang. Namun disebalik sambutan kemerdekaan itu apakah penghayatan dan sejauh mana kita memahami erti kemerdekaan itu. Jika kita bercakap tentang kemerdekaan negara pastinya tarikh 31 Ogos terus terlintas di dalam kotak fikiran. Itu kemerdekaan negara, tapi bagaimana pula dengan kemerdekaan diri?

Kalau zaman kanak-kanak dulu sambutan kemerdekaan dan bendera Malaysia yang ada cokelat warna-warni dalam batangnya memang sangat sinonim. Ingat tak? Mesti korang pun pernah belikan. Zaman sekolah rendah dulu memang syok sambut merdeka kat sekolah sebab boleh dapat bendera percuma, lepas tu boleh selit-selitkan pada handle basikal. Lagi satu yang paling best masa zaman sekolah dulu mesti ada pertandingan melukis dan mewarna, dan aku selalu juga dapat nombor satu. Hahaha.. Pandai ke aku melukis? ^.-

Then, masuk zaman sekolah menengah pulak, aktiviti jadi advancelah sikit. Antara aktiviti yang pernah aku masuk untuk sambutan bulan kemerdekaan time sekolah menengah adalah koir sebab persembahan wajib bagi setiap kelas. Aku ingat lagi time form 1 kelas aku kena buat koir lagu Perwira. Agak susah juga lagu tu sebab melodinya mendayu-dayu sampaikan akhirnya kitorang request nak tukar lagu. Pernah juga untuk sambutan hari kemerdekaan kitorang jahit a "Giant Jalur Gemilang", pada malamnya pula sambil tengok persembahan dari bebudak kelas lain kitorang menikmati santapan ubi kayu bersama ikan kering. Itulah antara moment yang paling best sambut hari merdeka.

Selain tu, masa form 5 aku berpeluang menyertai perarakan sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-50, berkawad sejauh beberapa kilometer (tak ingat berapa kilometer). Latihan kawad selalu sampai ke pagi, punyalah rasa dah buat terbaik, tapi tak ada rezeki nak menang. Oh ya lagi satu pertandingan menghias kelas sempena hari kemerdekaan. Budak-budak lelaki kelas aku memang agak nakal, boleh dorang pergi rosakkan hiasan kelas-kelas yang lain tapi akhirnya kantoi. Haha.. Tapi lepas zaman sekolah, kenangan sambutan kemerdekaan tu macam tak ada sangat je, kecuali 31 Ogos memang confirm lah akan cuti. Hehe..

So, itulah sedikit sebanyak kisah sambutan hari merdeka yang paling aku ingat. Sebenarnya erti kemerdekaan bagi setiap individu itu mungkin berbeza, lebih-lebih lagi jika dibandingkan kita, rakyat biasa dengan para prajurit negara yang sanggup berkorban untuk mempertahankan negara. Dan.. begitu juga dengan orang-orang yang hidup di era pra kemerdekaan dan pasca kemerdekaan, mereka pasti lebih merasa bagaimana peritnya melalui kehidupan dalam ketakutan, darurat, inflasi dan sebagainya pada ketika itu. Oleh itu, amat patutlah kita bersyukur dengan kemerdekaan yang kita perolehi walaupun mungkin diri kita tidaklah betul-betul merdeka daripada sudut lain, pemikiran, belenggu hutang dan sebagainya. Namun disebabkan kemerdekaan ini, kita mampu untuk berusaha memerdekakan diri kita daripada perkara-perkara lain, masih mampu untuk keluar bekerja dan mencari rezeki dalam keadaan yang aman. 

Akhir kata, ayuhlah bersama-sama menjaga kedaulatan negara kita yang tercinta ini supaya kemerdekaan ini dapat diwarisi oleh generasi-generasi akan datang.

Disini lahirnya sebuah cinta..




Monday, 11 August 2014

Oat Telur

Assalamualaikum w.b.t..

Dalam entri sebelum ni ada dibincangkan tentang karbohidrat dan protein dalam diet. So, untuk kali ini jom kita tengok apa yang boleh dibuat dengan menggabungkan karbohidrat dan protein. Eh..eh.. asyik cerita pasal makanan je kan.. Yela, siapa tak suka makan kan? Hadap je lah ye. Ngee~

Malam-malam terpaksa stay up buat kerja, deadline dah dekat, ataupun bertungkus lumus study sebab exam dah dekat kekononnya tak nak makan makanan yang berat-berat sangat waktu malam boleh cuba resepi ni (resepilah sangat kan..), lagipun bahan-bahannyapun simple je.



Bahan-bahannya (untuk 1-2 orang) hanya perlukan:
1) 1 biji telur
2) 3 sudu besar oat
3) Secubit garam 

Cara-cara:
1)Pecahkan telur dan pukul seketika. 
2)Masukkan oat kedalam telur yang telah dipukul, gaulkan sehingga rata. Kemudian masukkan secubit garam. Kalau tak mau tambah garam pun boleh.
3)Gorengkan dengan menggunakan minyak yang sedikit. Pastikan ketebalannya tidak terlalu tebal. Kalau nak buat kecil-kecil (saiz biskut marie) je pun boleh, boleh dapat banyak sikitkan. Hehe..

Dah siap goreng, hidangkan. Tadaa.. Senangkan. Budak tadikapun boleh buat. Kalau aku suka makan dengan sos. Juga sesuai untuk dibuat breakfast. Selamat mencuba! ;)

Protein Dalam Diet

Assalamualaikum w.b.t..

Sebelum ini sudah dibincangkan keperluan Karbohidrat Dalam Diet seharian dan bagaimana untuk mengawal jumlah pengambilannya. Untuk entri kali ini aku ingin berkongsi tentang keperluan protein dalam diet seharian. Protein adalah nutrisi yang penting bagi mengekalkan fungsi sel-sel, membaiki dan mengawalatur pelbagai fungsi badan. Otot-otot, organ-organ dan pelbagai hormon diperbuat daripada protein, dan ianya juga digunakan dalam proses pembuatan haemoglobin (komponen didalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan). Selain itu protein juga digunakan di dalam penghasilan antibodi yang berfungsi menentang jangkitan, penyakit dan penting kepada sistem pembekuan darah. Contohnya didalam laluan sistem pembekuan darah dibawah fibrin (sejenis non-globular protein) bertindak memerangkap sel darah merah daripada terus menerus keluar melalui salur darah yang tercedera.


Contoh salah satu pathway dalam Blood Coagulation System

Ok, kita tinggalkan sistem pembekuan darah, kalau cerita pasal ni sampai esok pun tak habis. Apabila seseorang mengambil makanan yang mengandungi protein, jus penghadaman (digestive juice) didalam perut dan usus akan mula berkerja. Penghadaman protein bermula sebaik sahaja makanan masuk ke dalam perut. Protein tersebut akan dipecahkan kepada unit asas protein iaitu asid amino (amino acid). Asid amino tersebut seterusnya akan digunakan semula untuk membuat protein yang diperlukan oleh badan untuk mengekalkan otot-otot, tulang, darah dan organ. Asid amino boleh diibaratkan seperti blok-blok binaan bagi tubuh badan. Protein yang diperolehi daripada makanan kita mengandungi jenis-jenis asid amino yang berbeza. Essential amino acid mestilah diambil dalam diet seharian kerana ia tidak dapat dihasilkan oleh badan. 9 jenis essential amino acid yang harus dimasukkan kedalam diet adalah isoleucine, leusine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, trypthophan dan valine.

SUMBER-SUMBER PROTEIN





Cadangan pengambilan protein adalah daripada makanan berasaskan haiwan seperti daging, susu lembu dan telur. Protein daripada tumbuhan mungkin akan kurang dihadam kerana perbezaan intrinsik (keadaan protein itu sendiri) dan juga disebabkan faktor-faktor yang lain seperti serat yang mungkin akan mengurangkan penghadaman protein tersebut sehingga 10 peratus. Sumber protein utama bagi diet vegan adalah kekacang (peas, dal dan bean), bijirin, yang mana mempunyai tenaga yang agak padat. Diet berasaskan protein daripada tumbuhan semata-mata ianya agak mencukupi dan membekalkan jumlah essential amino acid yang disarankan untuk orang dewasa. Berdasarkan Persatuan Dietatik Amerika, gabungan protein dalam setiap makanan adalah tidak perlu, asalkan makanan yang kaya protein diambil dalam diet seharian. 

SUMBER PROTEIN YANG BAIK
Sumber ptotein yang rendah atau tanpa lemak yang baik adalah:


  • Daging lembu, ayam dan kambing.
  • Ikan dan kerang-kerangan.
  • Produk tenusu termasuk keju kotej, keju, yogurt dan susu.
  • Telur, putih telur.
  • Kacang bean kering, peas, oats dan kekacang.
  • Tofu dan produk soya.  
Protein boleh dianggap sebagai protein lengkap (protein yang membekalkan essential amoni acid yang secukupnya) ataupun protein tidak lengkap (mengandungi kurang essential amino acid). Daging, telur dan produk tenusu adalah protein lengkap tetapi protein berasaskan tumbuhan seperti sayur-sayuran, kacang bean dan produk berasaskan tumbuhan yang lain adalah protein tidak lengkap. Walaubagaimanapun, sesetengah protein tidak lengkap boleh digabungkan untuk membentuk protein lengkap contohnya seperti nasi dan pacang bean, mentega kacang dan jeli dan jangung dan kacang bean. 

Berapa banyakkah jumlah protein yang diperlukan oleh badan? Pengambilan protein seseorang bergantung kepada umur, keadaan perubatan, tahap aktiviti dan juga saiz badan. Berdasarkan piramid makanan untuk golongan dewasa disarankan mengambil 2-3 hidangan protein setiap hari. Jumlah protein yang diperlukan dalam diet bergantung kepada berat badan ideal seseorang. Berat badan ideal digunakan kerana asid amino adalah tidak diperlukan oleh sel-sel lemak, hanya digunakan oleh jisim badan tanpa lemak (lean body mass). Persatuan Kesihatan Dunia (WHO) meletakkan keperluan protein dalam makanan adalah 0.45 gram protein per kilogram berat badan ideal.

Antara saiz hidangan protein yang biasa adalah:
  • 3-4 oz daging tanpa lemak, ayam dan ikan
  • 1/2 cawan kekacang
  • 1 biji telur atau 2 sudu besar mentega kacang (dikira bersamaan dengan 1 oz daging tanpa lemak).
Egg substitute
Jika anda mengambil makanan rendah lemak, pilihlah bahagian protein rendah lemak seperti ikan, kerang-kerangan, beans, pengganti telur (egg substitute) dan produk susu tanpa lemak.

Selain itu, anda juga boleh merujuk pada label makanan pada paket pembungkusan untuk mengetahui jumlah protein dalam satu hidangan.

Diharap entri ini dapat membantu mereka yang sedang mengawal pemakanan..:)




Sumber rujukan: Diet &Nutrition A Guide To Weight Maintenance And Healthy Living with a Malaysian Touch! Terbitan Karangkraf.