Wednesday, 31 December 2014

Review 2014

Assalamualaikum w.b.t..

Hari terakhir 2014 sebelum kita masuk ke tahun baru 2015. 2014 terasa sangat pendek dan cepat berlalu. Betul! Jadi untuk entri kali ini aku nak abadikan sedikit pengalaman dilalui sepanjang 2014. Checkitout!

Januari 2014- Masa ni masih kalut nak decide nak buat intern kat mana. Masa ni pun masih kalut touch up FYP untuk final presentation dan hantar full report. Apa yang aku ingat aku buat semua tu cuma mengambil masa 3 minggu. Memang nak kena tunggu 'adrenaline rush' dulu baru semua boleh setel. Sebab tu sampai sekarang masih berfikir-fikir lagi, bila nak sambung belajar lagi ni, sebab aku ni jenis rajin yang bermusim. >,<
Setel!
Februari 2014- Start intern di NIOSH Bangi. Kat sini banyak benda yang aku belajar (walaupun sebenarnya tak de la banyak sangat), tapi yang paling best banyak kali dapat jalan-jalan. Semasa intern ni juga aku dapat pergi tempat dimana kalau untuk saja2 aku rasa memang takkan pergi contohnya banyak masuk ke kawasan Felda dan kilang sawit. Minggu kedua intern dah dapat ikut dorang pergi buat 'medical surveillance' di Lafarge Pantai Remis dan Simpang Pulai, Perak. Ini adalah pengalaman pertama tengok macam mana 'medical surveillance' di jalankan. Untuk entri pasal intern adalah sikit2 aku update lepas tu macam bosan je. Hmm..
Spirometry. Hembus bang jangan tak hembus!
Mac 2014- Aku tak ingat sangat apakah perkara penting yang berlaku pada bulan Mac tahun ni, kecuali satu; 17 Mac iaitu hari lahir aku. Hehe.. Oh! dan juga peristiwa yang menggemparkan Malaysia dan juga dunia iaitu kehilangan pesawat MAS MH370 yang sampai sekarang tak jumpa. v.v #prayforMH370
Felda Residence Sungai Klah, Sungkai, Perak
Felda Residence Sungai Klah, Sungkai Perak
April 2014- Masa ni aku harap cepat2 lah bulan 5 sebab dah tak sabar nak habiskan intern dan balik rumah, dah satu sem tak balik. Ini adalah tempoh yang paling lama aku tak balik (setakat ni la). Masa ni aku fikir, tak bestnya kerja mungkin sebab masa tu tak de gaji. Tengok.. betapa tak ikhlasnya kan.

Mei 2014- Yeay... Akhirnya 'unofficially graduate'. Rongga pernafasan terasa lancar, udara kebebasan mula dapat dirasai. Badanpun terasa ringan, terawang-awang. Kemudian call mak, "mak, meh sini ambik kita kat sini. Barang banyak tak larat nak angkut sorang." Ketahuilah anda, disaat tiada orang lain disisi anda, ibu akan sentiasa ada untuk anda. 
Lepak ngan member sambil pekena ais krim susu kambing. Abang macho (la sangat) kat tengah tu belanja. Haha.. :p Taman Tamadun Islam, Terengganu
Jun 2014- Anak sepupu yang sebaya aku khawin. Siap pesan, "weh nanti aku khawin, mu kena balik." Adakah jika aku boikot majlis dia dulu, majlis aku juga akan diboikot nanti (yang entah bila)? Jadi balik tu aku tolong orang buat persiapan khawin. Nasib baik orang kampung aku tak ada (kot) yang 'kepochi' yang suka tanya "yang ni bila lagi?", sebaliknya pulak adalah, seperti sepupu aku, "kerja dulu, tak payah nak khawin awal2 sangat." Haha. Ok. :3 Lepas majlis belah perempuan kat Terengganu, kita pi Kedah bagi majlis bertandang belah lelaki.
Sama cantik sama padan. Nak duk tengah boleh? Eh.
Julai 2014- Tahun kedua aku berpuasa penuh kat rumah. Heaven ok. Tahun sebelumnya kebetulan cuti sem panjang. Dan tahun ni pun berpeluang lagi puasa penuh kat rumah, dan aku rasa ini adalah Ramadhan yang terakhir aku berpuasa penuh dirumah, yang mana mungkin lepas ni peluang seperti ni dah tak ada. ...........................................
Taman di dalam Muzium Negeri Terengganu. Bulan puasa pi lawat muzium, lelahlah jawabnye.
Sekali lagi negara digemparkan dengan peristiwa pesawat MAS MH17 di tembak jatuh di sempadan Ukraine-Russia. Memula tahu kawan aku wassap, tapi malam tu dah tidur. Then, bagun sahur esoknya adik aku cakap Kapal Terbang Malaysia terhempas. Buka TV, Ya Allah.. rupanya betul. Menggeletar rasa badan, lepas sahur sampai ke pagi aku tak tidur. 

Ogos 2014- Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir dan Batin. Pun raya sebulan dirumah. Anak2 buah mintak duit raya dan pandang aku dengan muka seposen. Kalau nak seposen tu adalah, tapi budak2 sekarang mana pandang duit seposen. Kita masa kecik dulu duit raya pun dapat dua posen, lima posen je, dapat seringgit pun rasa macam dapat sepuluh ringgit. Lepas raya timbul kesedaran aku harus cari kerja, sampai bila nak tanam anggur yang tak de pokok apatah lagi buah, kan? Terima kasih kepada anak2 buah kerana menyedarkan aku betapa sengkeknya aku sampai nak hulur duit raya kat dorangpun tak lepas. Maka itu, mulalah aku apply mana-mana jawatan kosong dalam Jobstreet.
Hari Raya Aidilfitri 2014. Posing dipagi raya. Abang dan adik.
September 2014- Hantar adik aku sambung belajar ke UIAM Gombak. Kemudian sehari lepas hantar adik terpaksa turun ke KL lagi sekali untuk menghadiri temuduga (tetiba dapat call). Rezeki pertengahan September bila dapat call daripada KPJ Ampang Puteri aku terpilih mengisi jawatan kosong yang ditawarkan. Gembira? Mesti. Sedih? pun ada juga. Takut, risau semua ada. Sampai baru minggu pertama kerja aku rasa macam nak berhenti dan sambung tanam anggur kat rumah. Heh. Homesick habes!

Majlis Konvokesyen. Ini aku tak pernah update. Bukan tak nak update. Tapi tak ambil gambar sangat. Jubah konvo tu merimaskan. Tak heranlah kawan sepupu aku cakap, "Wa, aku tengok kau dah macam lebah." Seriously.... Jubah tu besar gedabak. T.T Worse ok aku punya jubah konvo sebab masa pegi ambil jubah tu saiz tu je yang paling kecil yang tinggal.
Majlis Konvokesyen
Oktober 2014- Sebulan melalui kehidupan sebagai orang yang bekerjaya (la sangat). Best? tiada kata2 yang dapat digambarkan. Yang pasti setiap hujung bulan memang best, sebab gaji masuk.

November 2014- Dapat panggilan temuduga PKP daripada SPA, tapi malangnya..."Dukacita dimaklumkan anda gagal dalam urusan ini." Tak pelah, tak ada rezeki disitu.

Disember 2014- Banjir. Alhamdulillah kampung aku tak le banjir tapi banjir tahun ni memang dasyat kan. #prayformangsabanjir

Jangan lupa klik ye..
Selamat tinggal 2014.. Thanks for all the lesson, experience and everything. :) Esok cutikan? Selamat bercuti, berehat dan selamat tahun baru 2015.

15 comments:

  1. banyak suka duka tahun ni. moga tahun mendatang lebih baik buat kita :D

    ReplyDelete
  2. Selamat Tahun Baru 2015 Wawa.. Semoga 2015 ini membawa sinar kejayaan yg lebih cemerlang dari tahun2 sebelumnya... aamiin.. :)

    ReplyDelete
  3. Wahhhhhhh hihi review lagi. Tahun dpn kalau panjang umur nk buat jugak lahh hehe

    ReplyDelete
  4. Hppy new year kak fatin wawa!!!

    ReplyDelete
  5. @Aqilah Azmi waahh.. lama nak tunggu tu.. hehe.. selamat tahun baru qila.. :)

    ReplyDelete
  6. Selamat tahun baru...samangat baru, azam baru...list impian baru......

    ReplyDelete
  7. tudiaaa.. cukup sepanjang tahun...

    ReplyDelete