Wednesday, 27 August 2014

Cerita Malam Hujan #2

Assalamualaikum w.b.t..

Seminggu yang lepas kucing kat rumah aku melahirkan 3 ekor anak dicelah rak kasut kat luar rumah. Kemudian kitorang sediakan sebuah kotak dan letakkan kotak tu kat tepi rak tu. Petang-petang sekarang nikan selalu hujan, risau juga takut-takut nanti ntah kemana-mana dia bawa lari anak dia. Sebelum ni ibunya tu dah beranak sekali,tiga ekor juga tapi seekor je yang survive sampai besar sebab ibu kucing kat rumah aku ni tak pandai sangat jaga anak dia. Kalau dibiarkan je rasanya tak ada sekor pun anaknya yang akan hidup. Sepanjang seminggu ni elok je la dia jaga anak dia. Tapi bermula kelmarin dia dah mula nak alih-alih anak dia. Daripada dalam kotak tepi rak tu dia alih kat sebelah rumah tempat aku simpan basikal aku. Tempat tu kalau hujan memang tempias, then dah alang-alang dia nak duk situ kitorang pun alih balik kotak tu letak kat situ. Lagipun anak-anak dia tu kalau tidur tertonggeng-tonggeng. 

Gambar ni aku ambil masa ibu dia tak ada. Geram sangat tengok.
Malam semalam hujan lagi. Sebelum hujan lebat kakak aku pergi check sama ada tempat ibu dan anak-anak kucing ni kena tempias hujan ke tak. Bukan setakat hujan lebat angin pun kencang malam tu. Then paginya tu memang tak pergi check lah keadaan anak-anak kucing tu. Cuma pagi tu dalam pukul 8 lebih aku macam terdengar-dengar suara anak kucing. Aku fikir takkanlah ibu kucing tu bawak masuk anak dia kat dalam rumah sebab semua pintu memang tertutup. Aku pergi tengok dalam kotak tu rupanya tinggal 2 ekor je lagi anaknya. Aku fikir ni mesti ibu dia bawak lari lagi ni. Aku panggil la ibu dia tu, tapi tak de kat situ. Aku pergi belakang rumah aku panggil lagi sekali, tetiba dia muncul dari sebalik semak belakang rumah. Aku tanya dia kat mana sekor lagi anak kau?! Dia tak jawab. (Ah! Gila. Hahaha!). 

Kemudian aku pergi lagi sekali tengok kat tepi rumah. Depan sikit daripada kotak tu rupa-rupanya...

Joystick da mati dalam longkang.. :'(((
Aku rasa mungkin time hujan malam semalam dia nak alihkan anak dia lepas tu sebab hujan lebat dan angin kencang terjatuh lepas tu dia tinggal anak dia macam tu je. Time aku jumpa tu kesian kat dia, dah kekerasan dengan mulutnya ternganga. Kalau dalam gambar kat atas tu Joystick yang paling atas sekali. Yang tidur tertonggeng-tonggeng tu. :'(( Geram betul lah kat ibu dia tu. Rasa macam nak cincang-cincang je... eeeeiiiii!!! Tengok anak kucing mati dalam longkang macam ni pun da sedih, ntah macam mana ye orang yang sanggup buang anak dorang merata-rata tu. Can't imagine that. 




8 comments:

  1. adeh laaa....dah kenapa dok main alih alih ni...tapi kucing mmg gitu la..aaashhihh

    ReplyDelete
  2. kesian nya Joystick, dahla masih baby kena hujan g t.t

    ReplyDelete
  3. @Sally Samsaiman mungkin dia xnak org tgk anak dia kot.. hmm..

    ReplyDelete
  4. Kesianlah tengok anak kucing mati mcm tu... mmg sedih...

    ReplyDelete
  5. Mak saya kata kucing memang tak suka orang asyik tengok baby dia ... Rasa terancam kot ... Tu pasal kucing suke alihkan anak2 dia ...

    ReplyDelete
  6. iskhhh kesian nyerrr...! sedih plak rasa... uhuk3x... :(

    ReplyDelete