Tuesday, 6 December 2011

Tulip dan Kota Belanda..

Assalamualaikum w.b.t...Angin November bertiup nyaman.. meninggalkan seribu kenangan, and welcome to December..
Just having a wonderful moment with my boyfriends during the past November..
A little bit happening.. pg tu tergesa-gesa bangun, kemaskan apa yg patut, semua campak lam stor!
Tapi... still.. banyak lagi beg2 yang nak kena bawak.. "=.=
ok.. xpe, sy boleh angkut.. (konon..)
maklumlah sambung skali ngan sem break, konpem la banyak barang nk kena bawak balik kan.. hmmm...
Pulang saja dari Pangkor kemalasan melanda, sampai nk update blog pun tertangguh-tangguh hingga la aku kering idea apa yg mahu dibicarakan.... erk... semlm YM with cik skele... Thanks sbb temankan beta hingga ke malam.. hik3.. oh, xlupa pada  cik Ka Patrick the starfish kerana bnyk menolong sepanjang perjalanan pulang ke rumah yg sedikit disaster tu.. keh3.. xyah la cite kat sini kot. I won't forget it for the rest of my life... :D

Ok, berbalik pada tajuk.. 2 hari lepas aku p kuar, nk cari kain tuk wat baju kebaya kurung. Aku sangat sukakan motif bunga-bungaan lebih-lebih lagi bunga tulip... dulu aku ada gak baca sal bunga tulip ni dimana bunga tulip ni banyak terdapat di Belanda. Bayangkan naik atas kincir angin tu then kita boleh tgk sehamparan  permandangan bunga tulip.. wow... cantik.. >,<..

yeah... mcm ini... ;)

Biasanya tulip sangat sinonim dgn negara belanda.. tapi hakikat sebenarnya bunga tulip ni actually berasal daripada asia tengah yg mula di popularkan ketika zaman Turki Uthmaniah. Perkataan tulip sendiri berasal drpd perkataan turki iaitu "serban"; kain putih yg dililit dikepala.

Sejarah bunga tulip ini sampai ke Belanda dikatakan dibawa oleh kapal2 dari Istanbul ke Belanda. Bunga tulip ini mula ditanam di Universiti Leiden dibawa oleh Carolus Clusius dari Wina, Austria.  Sehingga pada satu ketika permintaan terhadap bunga tulip meningkat di Belanda, ada dikalangan mereka berlumba-lumba utk mendapatkan bunga tulip yg berkualiti dan sanggup membayar dgn harga yg mahal. Pada ketika ini pengaruh budaya Turki juga sangat kuat di Austria terutamanya gaya pakaian mereka dan juga tradisi minum kopi. So, kat situ berlakunya asimilasi budaya jd x heranla kalau bunga tulip ni pun boleh diterima oleh masyarakat Belanda dgn hati yg terbuka.
Segala maklumat ni aku dpt daripada eramuslim.com.. kalau nak tahu lebih banyak kaitannya antara tulip, Belanda, dan Turki boleh baca kat situ.. 

By the way..

ni ada sedikit gambar semasa holiday hari tu..

mcm lukisan


xdpt tgk matahari terbit pun, dpt tgk matahari ptg pun jadila.. hehe..Here.. we're at Kota Belanda..:)


And.... peace.. (",)V


Next holiday... nk p mana?? jom p Belanda.. search for "tulipo".. ;)


4 comments: