Wednesday, 25 January 2012

Pisang..

Assalamualaikum w.b.t..


Walaupun boleh dikatakan seminggu da masuk new sem, tapi lecture x start pun lagi. Hmm.. by the way, sambil duk sembang2 ngan my housemate aku terlihat perkataan 'pisang' tercatat pada buku catatan aku. Teringat soalan yang dean tanya hari tu.. "kenapa Rodger Federer makan pisang lepas game?".. 

Pisang ni sebenarnya mengandungi 3 natural sugar yg utama iaitu sucrosa, fruktosa dan glucosa. So pisang ni mampu membekalkan tenaga segera, terus-menerus dan dalam kuatiti yang banyak. Penyelidikan membuktikan hanya 2 biji pisang sudah mampu membekalkan tenaga yang cukup untuk aktiviti berat selama 90 minit. Sebab itulah pisang amat sesuai dimakan oleh etlit bahkan mereka yang melakukan aktiviti-aktiviti berat. 

Selain itu.. bagi wanita2 yang datang bulan dan mangalami PMS, pisang amat sesuai menggantikan pil kerana pisang mengandungi vitamin B6 yang mampu mengawalatur blood glucose level yang mana boleh mempengaruhi mood kita.. ;) hmm.. interesting.. t boleh wat experiment.. hehe..

Bercakap pasal pisang ni mmg banyak lagi lah kebaikannya contohnya seperti baik utk mereka yg mengidap anaemia,tekanan darah, otak, sembelit, morning sickness, heartburn, bla.. bla..bla.. dan sebagainya. So, to sum up pisang ni mmg banyak kebaikkan utk kita amalkan..
ok,, sekadar perkongsian je... TQ.. ;D 

4 comments:

  1. pisang bukan favorite aku, tp bila start makan pisang, aku x bole benti,mkan satu nak satu lagi. pelik

    ReplyDelete