Sunday, 9 June 2013

Sebaceous cyst

Assalamualaikum w.b.t..


31 Mei 2013
Pagi tu mak dan ayah keluar ke kebun lebih kurang pukul 8 lebih, tapi tak sampai pukul 10 pagi ayah dan mak dah balik dari kebun. Pelik jugak aku.. hari tu mak dan ayah pulang awal dari biasa. Aku tanya mak kenapa balik awal? mak cakap ayah sakit kepala. Benjolan yang besar kat kepala ayah tu da besar sangat. Seminggu ni ayah cakap rasa sakit, berdenyut-denyut. Sebenarnya benjolan tu da lama, tapi ayah cakap tak sakit so dibiarkan je la. Tapi sejak 2,3 tahun ni benjolan tu da jadi makin besar. Risau memang risau tengok. Da banyak kali da aku pesan kat ayah suruh pegi jumpa pakar, tapi dengil budak kecik boleh dipiat, degil orang tua tak boleh nak buat apa la.

Tapi akhirnya pagi jumaat tu tergerak hati ayah nak pegi hospital. Lepas da check kat hospital daerah, doktor terus refer ke Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu. Appointment dengan doktor pakar di unit neurosugery pada 3 Jun 2013.

3 Jun 2013
Pagi-pagi lagi da keluar dari rumah bersama dengan sepupu aku dan suami dia. Sampai je kat hospital, lepas daftar semua kami menunggu di klinik neurosugery dan SOPD. Aku temankan ayah masuk jumpa doktor. Doktor pun terkejut tengok sebab da besar sangatkan lagipun kat kepala. Doktor tanya ayah kenapa simpan lama sangat. Aku pun baru tahu rupanya cyst tu da ada sejak ayah kecik lagi, tapi dulu kecik, tak nampak. Mungkin da 40 tahun lebih lamanya. Doktor bagi 2 pilihan sama ada ayah nak ambik ubat untuk kurangkan inflammation baru operate atau nak masuk wad terus. Tapi ayah pilih untuk buat terus dan terpaksalah masuk wad.

Dalam 2 hari kat wad masuk je bilik bedah tekanan darah ayah tiba-tiba naik mendadak, mungkin sebab nervous sebab sebelum tu tekanan darahnya normal. So, doktor tak jadi nak operate. Tapi doktor berjaya keluarkan semangkuk nanah dan darah daripada benjolan kat kepala ayah. Benjolan nya da mengecil separuh daripada saiz asal. Walaupun da keluarkan separuh daripada kandungan dalam cyst tu tapi still nak kena buang selaput yang ada tu sebab kalau tak buang nanti dia akan besar balik.

6 hari duduk kat hospital, lepas da keluarkan semua nanah dan selaputnya, alhamdullilah akhirnya ayah da dibenarkan pulang ke rumah. Tapi tiap-tiap hari still nak kena berulang alik ke hospital untuk cuci lukanya tu untuk mengelakkan infection. Bahagian yang berlubang tu tak boleh dijahit sebab nak selalu kena cuci.

SEBACEOUS CYST
Sebenarnya apa yang naik kat kepala ayah aku tu adalah sebaceous cyst. Sebaceous cyst ni biasanya mudah naik dikepala, bahu, muka dan bahagian-bahagian badan yang lain. Ia tidaklah bahaya sebab hanyalah  benign tumor dan terletak dibahagian epidermis, cuma jadi bahayanya sebab dibiarkan terlalu lama sehingga da membesar, dan sudah dijangkiti kuman. Pada peringkat awal mungkin akan sedikit confius dengan jerawat batu. Sebaceous cyst yang kecil boleh di buang dengan minor operation. Tapi kes ayah ni disebab kan dibiarkan terlalu lama sehingga da jadi infection,dan meurut doktor jugak bahagian tengkoraknya da terhakis sedikit. Tapi apa-apa pun alhmadulillah semuanya selamat.. Akhirnya penderitaan ayah yang da berpuluh-puluh tahun terubat juga.. :')




Sebaceous cyst kat kepala ayah aku lebih kurang macam ni la tapi sebijik je. Besar sikit dari bola tenis. Seriau jugak la tengok.. =='

So bagi sesiapa yang ada benda ni better cepat-cepat pegi buang sebelum jadi makin teruk. Bila da besar susah sikit la doktor nak buang sebab bleeding pun banyak.. Harapnya semoga ayah cepat sembuh..

13 comments:

  1. aku doakan semoga ayah cepat sembuh..

    ReplyDelete
  2. salam atin..syafakaAllah! ak pon doa insyAllah cpt sembuh ayh atin..lena =)

    ReplyDelete
  3. Moga baik-baik belake babe.
    Seriau tengok.

    Cepat sembuh, ayah Fatin!

    ReplyDelete
  4. info baik ni.. baru je tahu mengenai cyst ni.

    ReplyDelete
  5. Sepupu saya ada juga mcm ti di bahagian dagu.. tapi dak dibuang dgn pembedahan.. mmg ngeri tengok bila dah membesar mcm tu kan.. Alhamdulillah ayah wawa selamat. Semoga beliau cepat sembuh.. aamiin.. Thanks sharing ye..

    ReplyDelete
  6. allahuakbar.. semoga ayah fatin cepat sembuh yer

    ReplyDelete
  7. first time pulak dengar pasal benda nie..semoga ayah fatin akan berada dalam keadaan selamat..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. akak baru tahu selepas membaca entri ini.. semoga ayah fatin wawa cepat sembuh..

    ReplyDelete