Wednesday, 22 June 2016

Cara Untuk Ke Plaza 33, Petaling Jaya

Assalamualaikum w.b.t..



Ini jela transport aku hari-hari kat KL nih.. Kalau tak jalan kaki, naik bas. Tak pun guna je mana2 pengangkutan awam yang ada. Pendek kata kalau duk KL ni takde own transport korang takkan mati kutu. Beberapa minggu lepas aku perlu menghadiri satu training di CTC Training Centre, Plaza 33 PJ. Disebabkan driver company tak boleh hantar maka terpaksalah aku pergi sendiri. Mula2 aku google tengok stesen LRT mana yang paling dekat.



Disebabkan aku dari Ampang, maka hari pertama tu aku naik di stesen LRT Ampang Park sebab terus naik route Kelana Jaya Line, kalau dalam gambar tu route yang warna pink atas area 6. Kalau naik dari Ampang Line korang perlu tukar di Masjid Jamek dan kemudian ambik Kelana Jaya Line. Gambar atas tu route lama, yang mana sekarang dan ditambah lagi banyak stesen macam gambar kat bawah ni.

Untuk ke Plaza 33 ambil route Kelana Jaya Line dan turun di Stesen Asia Jaya. Daripada Stesen Asia Jaya boleh naik teksi/bas/berjalan kaki. Kalau bas tu tak sure la pulak bas nombor berapa. Hari pertama aku naik teksi sebab tak tahu jalan lagi kan even brader yang aku tanya tu cakap dekat je. Kena 'ketuk' jugaklah dengan uncle teksi tu. Bila aku cakap nak pegi Plaza 33 ataupun juga dikenali sebagai Jaya 33 dia cakap tunggu lagi sorang. Kebetulan ada sorang mamat ni pun nak pegi training kat sana. Sampai je sana meter teksi sempat naik 50 sen je. Bila nak turun tu uncle tu mintak RM 3.50 setiap sorang walhal RM 3.50 tu dah kira untuk satu cab. LoL -,-


Baliknya tu aku jalan kaki je.. Dalam 10-15 minit depends pada tahap lenggang masing2. Makin melenggang makin lama la masa yang di ambil. ;P Kadar parking kat sini agak mahal, RM 3 per jam. Tapi okla kalau boleh claim dari company. Cuma nak claim pun ambik masa berbulan, so another option bagi yang bawak own transport korang boleh cari car park lain sekitar tu.

Tapi time nak balik tu jangan kata jalan je jem, naik LRT pun jem. Kadang2 bila tengok dah macam sardin sangat tu berfikir nak naik ke tak, atau tunggu tren lain. Tapi biasanya orang akan ramai turun di KLCC, KL Sentral atau Masjid Jamek. Then the next day tu terpaksa pusing jauh sikit naik dari Stesen LRT Ampang pasal nak elak jem kat Lebuh Ampang, lebih2 lagi depan Gleanegles tu. Kat situ jem memang dasyat. =.='

5 comments:

  1. Tak pernah sampai lagi ke plaza 33 ni... pj slalu pergi... :)

    ReplyDelete
  2. area sana saya x pandai.. hari tu pergi knduri belah bangi ngan moto dari penang.. pening jugak sbb atas moto bukan boleh tengok gps... hahahaha

    ReplyDelete