Thursday, 13 March 2014

Lukisan Alam

Assalamualaikum w.b.t..


Alhamdulillah.. masih diberi kesempatan untuk terus bernafas di Bumi Allah ni.. Macam mana hidup korang? gembirakah? sedihkah? kecewakah? Walau apapun yang kita rasa, perjuangan dan hidup mesti diteruskan.  Jom sama-sama hayati bait-bait kata dalam lagu ni:



Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitu aturan Tuhan

Jadilah rumput nan lemah lembut
Tak luruh dipukul ribut
Bagai karang didasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam sukar.. hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang.. awasi kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya

Usah mengharapkan kesenangan
Dalam perjuangan perlu pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
 Begitu ajaran Tuhan

Dalam diam.. taburkanlah baktimu
Dalam tenang.. buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
Dalam jiwamu itu
Suburkanlah sifat sabar
Didalam jiwamu itu

*****************************

Bila dengar lagu-lagu spiritual macam ni, rasa terpujuk hati. Hakikatnya nak memujuk dan menasihati diri sendiri itu tak sesenang memujuk dan menasihati orang lain. Kenapa memujuk orang lain lebih senang daripada memujuk diri sendiri? kerana hanya kita yang tahu apa yang kita rasa, walau sejauh mana kita menafikannya, kita tetap tidak mampu menipu diri sendiri. Dunia sekarang begitu penat dan tenat. Setiap kali pejamkan mata seolah-olah terbayang-bayang kedamian yang dulu. Sekarang buka sahaja mana-mana rangkaian sosial, media eletronik mahupun media cetak bermacam-macam cerita, kisah menjadi perbualan daripada sekecil-kecil sperm hinggalah ke sebesar kapal terbang. Apa yang lebih menyedihkan terlalu ramai yang lebih suka menjadi hakim dan mengadili pentas dunia ini melalui kaca mata mereka, jika berlaku percanggahan pendapat maka kata-kata cacian dan maki hamun menjadi makanan. Tapi... hakikatnya juga tak semua orang akan fikir apa yang kita fikirkan. Warna-warni manusia, baik, jahat, miskin, kaya itu juga lukisan alam.. bukan?


I'm thinking of having a quite life.. that can bring a peace inside..

v.v





17 comments:

  1. suka bait2 lagu tu. tapi tu la, dalah hidup ni, "hidup tak selalunya indah, langit x selalu cerah"...

    ReplyDelete
  2. @Pha Is Dan ada masanya berjerebu juga kan..

    ReplyDelete
  3. bait bait kata yang indah dan sangat bermakna..terima kasih atas perkongsiannnya

    ReplyDelete
  4. saya kalau tengok laut dan kehijauan hutan..terus jadi tenang.. tapi skg neh bila tgk udara kat KL terus jadi berserabut..sesak napas..hiii

    ReplyDelete
  5. sedihnya teringat lagu ni. teringat sekolah dulu2

    ReplyDelete
  6. @Naniey Jemiey kan.. jerebu mmg sgt teruk sekarang.. :(

    ReplyDelete
  7. @munirah rahman samalah.. setiap kali dngr nasyid mmg akan igt time sekolah.. :)

    ReplyDelete
  8. bila dengar lagu ni teringat masa zaman study dulu..

    ReplyDelete
  9. Salam jumaat...sy sebenarnya 1st time dengar lagu nie...not bad gak laa...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. @fatin wawa ha ah.. dulu jerebu.. sekarang penang dah hujan..!! yeay..!!!
    *alhamdulillah..

    ReplyDelete
  11. spiritual type of song memang best dengar bila kita nak bermeditasi dengan diri sendiri...

    ReplyDelete