Sunday, 2 March 2014

Cara Permohonan Internship

Assalamualaikum w.b.t..



Berikut adalah komen yang ditinggalkan di blog aku beberapa hari lepas. Jadi entri ini dibuat bagi menjawab pertanyaan saudari ffrzz tersebut.

Sebenarnya aku memohon internship di NIOSH secara manual sahaja bukanlah atas talian. Terlebih dahulu sediakan resume/curriculum vitae dengan menyediakan maklumat yang selengkapnya, padat dan ringkas. Bersama cv tu lampirkan sekali cover letter daripada institusi anda belajar sekarang. Kemudian hanya poskan ke Bahagian Sumber Manusia (Human Resource) NIOSH, alamatnya boleh dicari dalam Google search.

Semasa memohon aku tidak spesifikkan bahagian mana yang ingin dipohon, alhamdulillah dapat bahagian Occupational Health (OH). Selain bahagian OH, anda mungkin juga boleh ditempatkan di bahagian-bahagian lain seperti safety (bahagian ni mostly lelaki), Industrial Hygiene, makmal dan lain-lain mengikut course masing-masing sebab ada juga pelajar yang praktikal sebagai setiausaha dan juga di bahagian sumber manusia. So far, aku hanya mengikuti projek-projek yang dijalankan oleh bahagian OH sahaja. Antara projek dibawah OH adalah medical surveillance, total health promotion dan beberapa lagi aktiviti lain yang aku kurang pasti sebab setakat sebulan ni aku cuma sempat mengikuti projek medical surveillance sahaja.

Diharap entri ni dapat membantu dan menjawab pertanyaan saudari ffrzz tersebut.. :)

28 comments:

  1. wawa dah start praktikal ye..? good luck ye! ^___^

    ReplyDelete
  2. memang rata-rata yg nak intern buat macam tu kan. Coz ada intern kat tempat saya pun buat macam tu jugak. semua manual.

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas perkongsian ni,
    sangat sangat menghargainya, and btw possible tak budak mechanical nak apply dekat sini?

    ReplyDelete
  4. @Gee Lion betu tu kak gee.. tapi ada juga yg mintak hantar cv secara online, tapi mostly tmpt yg mintak secara online mmg x ada reply apa-apa for final confimation.

    ReplyDelete
  5. @ffrzz possible je rasanya jika ada bidang yg berkaitan.. apa2 pun cuba je dulu, xsalahkan. sama2.. :)

    ReplyDelete
  6. Semoga wawa terus sukses ye... aamiin.. :)

    ReplyDelete
  7. waa.. bagus2.. ada ilmu sebarkan.. ada blog sebagai medium menyebarkan ilmu, gunakan.. hehehe

    ReplyDelete
  8. penerangan yang jelas.. bagus jawapannya.. :D

    ReplyDelete
  9. harap dapat membantu individu yang memerlukan maklumat ini... baik hati fatin neh..hehe

    ReplyDelete
  10. @Khir Khalid amiinn... begitu juga dgn en.khir.. semoga terus sukses. terima kasih atas doanya.. :)

    ReplyDelete
  11. @Khir Khalid amiinn... begitu juga dgn en.khir.. semoga terus sukses. terima kasih atas doanya.. :)

    ReplyDelete
  12. @Pha Is betul tu pha is.. sharing is caring.. kekeke..

    ReplyDelete
  13. @Mizz Aiza (Dunia Kecil) diharap dapat membantu mereka yg memerlukannya akak.. :)

    ReplyDelete
  14. @Naniey Jemiey bagi yg bertanya InsyaAllah akan cuba jawab selagi boleh jawab..tak baik kedekut2 kan.. hehe..:D

    ReplyDelete
  15. Semuga n3 ini dapat membantu mereka2 yang memerlukan info tersebut...

    ReplyDelete
  16. susah betul nak sebut nama dia. haha

    ReplyDelete
  17. Brpa min cgpa dia nk kt niosh tuu?

    ReplyDelete
  18. @moony yang tu tak pasti.. tapi 3.0 above should be ok.. :)

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum . Awak praktikal kat NIOSH, dapat elaun ke ? practical trainee yg buat LI under HR field dapat elaun tak ?

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum . awak dapat elaun tak , buat internship kat NIOSH ? Practical trainee under HR field dapat elaun tak ?

    ReplyDelete
  21. @nurhidayah mohdnor Wasalam.. semua LI student kat situ dapat elaun.. :)

    ReplyDelete
  22. NIOSH kt bangi ade sediakan tmpt tnggl tak utk student yg nk buat internship kt sne?

    ReplyDelete
  23. @shahidan safein xde.. hostel kat situ just utk yg buat training shj..

    ReplyDelete
  24. Salam

    Berapa jumlah elaun yg mereka bagi untuk LI student. terima kasih

    ReplyDelete
  25. Salam

    Berapa Rm?( elaun) mereke bagi untuk LI student. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat duit makan RM 10 per day. Jumlah tu akan di bagi lump sum by month. Tapi kalau cuti akan ditolak..Kiranya max akan dapat per month takkan exceed RM 200.

      Delete