Wednesday, 26 February 2014

Cara Elak Komen SPAM

Assalamualaikum w.b.t..

Dalam entri kedua-dua sebelum ni aku ada update pasal komen SPAM daripada annoyingmouse anonymous. Memang sangat-sangat annoying.. =,= Ada juga yang komen cakap dorang juga mengalami situasi yang sama. Berikut adalah antara cara yang dapat diatasi untuk mengelakkan komen SPAM daripada anonymous ni berleluasa.



Berikut adalah komen daripada saudara +Pha Is untuk mengelakkan komen SPAM masuk ke email. Tapi itu hanya applicable pada email sahaja. Satu lagi cara untuk block komen SPAM anonymous adalah block anonymous daripada komen diblog kita. Caranya mesti ramai yang dah tau, tapi tak pe la aku tunjukkan jugak. :p





Korang pegi ke Dashboard > Setting > Post and comment > Kemudian pilih option selain anyone pada ruang Who can comment? Jadi dengan ini kita dapat mengelakkan anonymous daripada meninggalkan komen pada blog. Lepas ubah kat situ alhamdulillah bila dah delete semua komen pada box SPAM dah tak ada komen baru yang masuk.. ^,^ Hahaha.. padan muka that annoying mouse! :ppp

 

23 comments:

  1. sy memang dok guna cara ke 2 tu...simple .

    ReplyDelete
  2. Oh.. ada dah.. saya terlambat tengok.. Tahniah wawa.. :) :)

    ReplyDelete
  3. @PakcikLie PCL lepas jadi macam ni baru terfikir nak buat macam tu.. hehe.. :D

    ReplyDelete
  4. @Khir Khalid tak pe en.khir.. lagipun baru je edit kat setting tadi.. hehe.. terima kasih.. :))

    ReplyDelete
  5. terima kasih pengkongsiaannya ^_^ acik dah cuba

    ReplyDelete
  6. akak pun buat macam tu juga adik fatin wawa.. macam blog akak buat comment moderation, komen dari anonymous tu terus masuk ke folder spam akak, last sekali masa sebelum akak tukar setting ada 100++ komen dari anonymous tu.. alhamdulillah lepas tukar setting tu dah takde lagi.. bagus perkongsian ini adik.. menabung education uk dan churp:D

    ReplyDelete
  7. mostly spammers ni script generated atau guna bot, pastu ayat mesti tunggang langgang mcm hampeh

    ReplyDelete
  8. Dahh senang :D Hehehhe padanmuka anon tu haih.
    Kenapa ada org cemtu hihihii

    ReplyDelete
  9. @Mizz Aiza (Dunia Kecil) kan akak.. sayapun baru sedar.. mmg banyak.. dan ramai juga yg dpt komen SPAM ni..

    ReplyDelete
  10. @brick itula.. entah apa yg nak dibagitau pun tak faham..

    ReplyDelete
  11. @Akeyla Azmi biasala tu qila.. manusia ni mcm2 jenis ada.. :)

    ReplyDelete
  12. tutorial yang bagus nie..so far saya masih lagi membenarkan si anon mengomen entry saya..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. hah!! baru tahu.. tenkiu cik fatin atas entri ni, and en.Pha Is atasssss tu.. tenkiu! tenkiu!!

    walaupun jarang kena serang anon, tapi ada baiknya cara mcm ni.. (:

    ReplyDelete
  14. @Azlan Strider lebih baik berjaga-jaga sebelum terkenakan.. :)

    ReplyDelete
  15. @Gee Lion betu tu sis.. before this sy pun x expect akan diserang anon melalui komen SPAM. so lebih baik berhati2 sebelum terkena.. :)

    ReplyDelete
  16. serba salah dibuatnya... nak tutup anonymous tu.. tapi ada juga reader yg tak ada email nak komen... ermmm delete manually jer laa...

    ReplyDelete
  17. @acik idah mula2 sayapun fikir macam tu juga.. tapi lama2 da banyak sangat, so ni je cara terbaik.. :)

    ReplyDelete