Assalamualaikum w.b.t..
Minggu lepas seminggu aku tak de selera nak makan sebab demam dan kurang sihat. Alhamdulillah minggu ni selera dah kembali. Lebih-lebih lagi duduk kat rumah, memang makin berseleralah. Bukanlah hari-hari masak lauk yang sedap-sedap, tapi mungkin sebab makan ramai-ramai bersama-sama ahli keluarga dan lauk-lauk pula memang lauk kampung je. Kalau kat rumah lauk yang selalu menjadi santapan adalah budu dan ulam-ulam dimakan dengan nasi putih. Dua, tiga hari ni pun pekena ikan pekasam yang pak sedara aku buat. Aduuhh.. memang tak mampu nak tolak. So, tak hairanlah cuti empat bulan beberapa bulan yang lepas rasa macam berat naik je.. =,=
Biasanya sebelah petang sepupu aku akan bawak anak-anak dia datang ke rumah. Tadi aku tengok banyak lagi jering yang tinggal sebab kalau mentah macam tu aku memang tak makan. So, sebelum lunch ajak sepupu aku goreng dulu buat sambal jering goreng.
Buat simple je.. campak-campak je. Tapi makan bertambah juga. Hmm.. bahaya kalau keadaan ni berterusan. Tapi sebenarnya waktu sakit kita akan lebih menghargai nikmat sihat. Bila dah sakit dah susahlah nak makan, bagilah apa pun.
Da kat rumah ni, memang berteraburlah diet aku..
haha .. kalau dekat rumah memg tak lepas lah nak diet.makan aje kerjanya :)
ReplyDeleteitulah.. kalau kat rumah semua benda sedap. :D
Deletehaha .lepas gian kan..dekat u makanan tak macam dekat rumah :P
Deletememang tak sama.. kalau makanpun tak delah rasa nak menambah.. :D
DeleteSambal jering goreng makan dgn nasi putih pun x cukup sepinggan.. mmg makan smpi puas menyandar hahaa.. Slmt berhujung minggu wawa.. :)
ReplyDeletebetul tu.. sepinggan memang tak cukup. hehe.. selamat berhujung minggu juga.. :)
Deletekite makan nasi ngan budu jer,hehe...
ReplyDeletebudu pun sedap.. ;)
Deletekat kampung benda simple mcm ikan masin pun berselera makan sampai habis satu periuk nasi. eh. hehe..
ReplyDeleteenvironment mempengaruhi selera makan.
betul tu aisya.. kalau kat rumah lauk ikan masinpun boleh makan nasi sampai betambah-tambah. :D
Deletesy pun baru lepas baik demam..tapi alhamdulillah waktu demam tu selera saya tak lari sangat laa..cuma lebih kepada batuk & flu..
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
Oowwhh.. saya mungkin sebab ulcer dalam mulut waktu demam tu, ssh nak makan itu yang selera juga lari. semoga dah sihat sepenuhnya. :)
Deleteget well soon ya. tasneem doakan awak cepat semuh. ha'a masa sakit lah Allah bagi kita bersyukur masa kita sihat :)
ReplyDeleteAlhamdulillah.. dah semakin sembuh.. terima kasih Tasneem.. :)
Deletehhahah.. takyah diet la awk... :D makan selagiboleh makan hihih
ReplyDeletehihi.. betul tu aefa.. tak diet cuma jaga makan je kot.. tapi kadang2 bedal je. :D
Deletebagus makan ulam-ulaman kampung macam tu.. sedap tu dapat makan ikan pekasam dan budu.. jering akak tak suka sangat, petai akak suka.. sesekali makan bersama keluarga ramai-ramai mesti rasa berselera makan.. alhamdulillah adik dah pulih dari demam.. :D
ReplyDeletememang sedap akak.. pembuka selera. hehe..samalah, sayapun makan jering yg dimasak je.kalau yang mentah tu tak lalu pula nak makan. hehe.. Alhamdulillah, dah sihat akak. :D
Deletenak cari petai la nanti.. teringin pula nak buat masak sambal tumis petai..
Deletesedapnya akak... :D :D
DeleteWow :OO
ReplyDeleteHohohohoho bedal je mkn semua huhuhu
tapi jangan lupa kurangkan makanan berlemak dan berkolesterol tinggi.. :D
DeleteThats looks like Makaroni? xD whats jering lol
ReplyDeletehahaha.. no lah Razi. ok, you just make me laughing..haha.. jering is 'ulam' something like petai. kalau kat kampung banyaklah benda alah ni.. :D :D
Deletewawa ni orang pantai timur ke? sebab suka budu tu hewhew
ReplyDeleteyup.. saya orang terengganu.. hehe.. :D
Deletemkn dgn nasi mablesss.
ReplyDeletememang mablesss sangat.. ;D
DeleteAkak x makan jering,berbau..hihihi
ReplyDeletekalau yang mentah memang berbau, kalau yang dah dimasak kurang sikit baunya akak.. :D
Deletelumrah.. bila dah baik sakit, dah boleh merasa makan sedap2, baru kenal erti syukur dapat makan makanan sedap..
ReplyDeletebetul tu pha is.. Alhamdulillah..:)
Delete